A kórusról

A kórus bemutatása

A Péceli Gyermek- és Ifjúsági Kórus létrejötte 2003 karácsonyához köthető. A kórusnak a város életében akkor újnak számító kezdeményezés, a Városi Karácsonyi Hangverseny elnevezésű sorozat beindítása adta meg a kezdő lendületet.  Szilágyiné Szalai Zsuzsanna karnagy e rendezvényre toborozta össze először 20-25 szép hangú gyermekből álló kis csapatát. A kórus, mely az első években csak szezonálisan működött, néhány év alatt egy rendszeresen próbáló, évente 6-8 alkalommal fellépő, létszámban bővülő, minőségben fejlődő énekkarrá nőtte ki magát.

A Péceli Gyermek- és Ifjúsági Kórus ma már  rendkívül széles korosztályt ölel fel. Ez jórészt annak köszönhető, hogy magvát néhány lelkes, zeneértő család alkotja, ennek folyományaként a kisebb – néha még óvodáskorú és nagyobb gyermekek mellett a szülők is kiveszik a részüket a közös éneklésből: a gyermek- és ifjúsági formációk mellett így a több felnőttet magában foglaló Vegyeskar is rendszeresen fellép a kórus rendezvényein.

2014-ben, főként a nagyobb lányok igényének megfelelően született meg a legújabb formáció, mely később – első komolyabb művükre, a Magos a rutafa kezdetű népdalra utalva – a Rutafa Kórus nevet kapta. Ők jelenleg 35-en vannak, lányok és fiúk vegyesen. A Rutafa Kórusba sok szólista képességű fiatal tartozik, ami lehetővé teszi szólóra és kórusra írt művek igényes előadását.

Elismerések

2016 áprilisában a kórus minősítő hangversenyén a Gyermekkar megkapta az „Arany Diplomával” és az „Év Kórusa” minősítést, a Rutafa „Hangversenykórus” minősítést szerzett, a Vegyeskar pedig „Arany Dícsérettel” minősítésben részesült.

2017-ben a XXI. Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztiválon a péceli Rutafa Kórus elnyerte a fesztivál nagydíja mellett a Nagykórus kategória győztese címet, a Legszebb kórushangzásért különdíjat és a Kórusfesztivál közönségdíját.

“Olyan sok gyönyörűséget hallottunk ma, és annyi szépséget és a művészi átélés olyan fokát…” – Anker Antal, a minősítő hangverseny zsűrijének elnöke (2016)

“Nagyon szép hangon énekel a kórus, homogén, egészségesen erős, fényes a hangzás.” – Kabdebó Sándor karnagy, a Komlói Kórusfesztivál zsűrijének tagja (2017)

2018-ban a Rutafa Kórust beválogatták a rangos XII. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválra. A sikeres fellépésnek köszönhetően a kórus ezüst minősítésű diplomát kapott a nemzetközi zsűritől.

2024-ben Kaposváron a Kicsinyek Kórusainak XVII. Országos Fesztiválján a kórus ARANY diplomát kapott és elnyerte az „Év Kórusa” címet.

Korábbi fellépések

A kórus repertoárjában a középkori, reneszánsz és más stíluskorszakok mellett kiemelt szerepet kapnak Kodály Zoltán, Bartók Béla, Bárdos Lajos és Karai József kórusművei, népdalfeldolgozásai. E mellett örömmel éneklik más népek dallamait, népzenei átiratait, gospel feldolgozásokat és „házi szerzőjük”, karnagyuk, Szilágyiné Szalai Zsuzsanna kórusműveit is.

A kórus rendszeres résztvevője a péceli kulturális és egyház zenei programoknak, 2015-ben részt vett a KÓTA (Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége) és a Magyar Nemzeti Galéria közművelődési programjában, aktív közreműködője a Bárdos Lajos Zenei Hetek rendezvényeinek, valamint 2009 óta rendszeresen szervez koncertkörutakat Erdélybe. Ezek során az énekkar fellépett a nagyváradi Bazilikában, Nagyszalontán, Kolozsváron, Székelyudvarhelyen, Zsobokon, Tenkén, és Tordaszentlászlón, valamint Szentegyházasfaluban, ahol Haáz Sándor, a Gyermekfilharmónia vezetője látta őket vendégül. A kórus 2017 tavaszán koncertet adott Mistelbachban (Ausztria), 2017 novemberében pedig Iisalmiban (Finnország) vendégszerepelt.

A kórus rendszeresen vállal fellépéseket olyan gálaműsorokon, nagyobb céges rendezvényeken is, ahol a minőségi zene megszólaltatása hangulatosabbá teheti az eseményt. A repertoárban – a magyar és latin darabok mellett – szerepelnek angol és francia nyelvű dalok is.

Jelentősebb fellépések az elmúlt évekből:

  • Provance-i nemzetközi kórusfesztivál (2023. július)
  • Pécel Város Önkormányzat Jótékonysági bálja (2018. március)
  • Budapest Airport éves gálaműsor (2018. február)
  • Városi Karácsonyi Koncert, Pécel, Református templom (2017. december)
  • UPC felsővezetőinek karácsonyi vacsorája (2017. december)
  • koncertsorozat Iisalmiban (Finnország), Pécel testvérvárosában (2017. november)
  • Kórusfesztivál, Komló (2017. június)
  • koncertsorozat Mistelbachban (Ausztria), Pécel testvérvárosában (2017. március)
  • koncertsorozat Erdélyben (2016 nyara)

Az egyesület

2016 áprilisában megalakult a Zenével a Gyermekekért Kulturális és Hagyományőrző Egyesületet, mely a kórus működtetéséhez biztosít formális kereteket. Az egyesület céljai: a zenei kultúra, a közművelődés és oktatás támogatása, fejlesztése; a népi hagyományok és népzene művelése; tehetséggondozás valamint a határon túli magyarokkal való kapcsolattartás. Az egyesület tevékenysége többek között kiterjed az ifjúsági- és gyermekkórus működtetésére, valamint hangversenyek, zenei fesztiválok, zenei táborok szervezésére. Az egyesület elnöke Szilágyiné Szalai Zsuzsanna.

A Zenével a Gyermekekért Kulturális és Hagyományőrző Egyesület címe: 2119 Pécel, Petőfi utca 94.

Az egyesület adószáma: 18750487-1-13

Az egyesület éves beszámolói: