Beszámoló a Vajdasági koncertekről

A Péceli Gyermek- és Ifjúsági Kórus ismét külföldön koncertezett – a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. Ezúttal Szerbia három településén vendégszerepelt, első alkalommal Törökkanizsán, majd Bácsfeketehegyen, az utolsó napon pedig Zentán. A koncerteket komoly szervezési munka előzte meg, mely egyrészt Szilágyiné Szalai Zsuzsa karvezető gondos előkészítő munkáját és a szülők elkötelezettségét dicséri, másrészt a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnökének, Sutus Áronnak körültekintő szervezését, aki amellett, hogy biztosította a kórus számára a háttérmunkálatokat, részt vett a kórus minden koncertjén, és saját bevallása szerint nagyon megkedvelte és szívébe zárta a kórust. Az útiköltséghez a Magyar Művészeti Akadémia pályázatán elnyert támogatás is hozzájárult.

Gyönyörű őszi napsütésben érkezett meg a csapat a Vajdaságba, Törökkanizsára, ahol a Tisza-parti Szent György római katolikus templomban kicsit fáradtan, ám annál lelkesebben tartotta meg első koncertjét. Innen Bácsfeketehegyre vitte a – szülőkkel együtt ötven főt számláló – csapatot a busz.

Másnap délelőtt a bácsfeketehegyi református templom adott helyett a kóruskoncertnek – a helyiek nagy örömére. Délután az egész csapat Szabadkára utazott, ahol gyerekek és felnőttek idegenvezető irányításával a város nevezetességeit tekintették meg. Innen Palicsra, a közkedvelt szerb fürdővárosba vezetett az útjuk, ahol mindenki kikapcsolódhatott, ki focizással, ki beszélgetéssel, ki pedig egy kiadós sétával a tó partján. Visszaérkezve Bácsfeketehegyre, a helyi művelődési házban alkalma volt megtekintenie a kórusnak Bagossy László: A SötétbenLátó Tündér c. művét egy nagyszerű táncszínházi feldolgozásban.

Az utolsó napon megtekintette a csapat Topolyán a helyi múzeumban a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum segítségével szervezett Arany János-kiállítást, és a szomszédságában lévő Sarlós Boldogasszony katolikus templomot, melyben a kórus tagjai kipróbálták a templom csodálatos akusztikáját is. Délután indultak Zentára, az utolsó koncert helyszínére. A zentai Jézus Szíve katolikus templom a hétfő délutáni időpont ellenére megtelt az érdeklődő közönséggel.

 

A kórus a koncertek során nagyon sok pozitív visszajelzést kapott, amelyek megerősítették azt, hogy érdemes volt elmenni, élményekkel gazdagítani a helyi magyar közösségeket. És ahogy azt a korábbi vajdasági útján is tette, megígérte a kórus a helyieknek, hogy amennyiben lehetőségük lesz rá, visszatérnek a Vajdaságba, és új helyszíneken is színesítik az élő magyar kultúrát.


A “Péceli Gyermek- és Ifjúsági Kórus Zenei ismeretterjesztő körútja a Vajdaságban” című szakmai program megvalósítását 2019. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

There is one comment on Beszámoló a Vajdasági koncertekről